Trening m til!

18.01.2006 @ 12:58
1701_blodslit
Familien vi er så heldige å få lov til å bo hos får besøk av en personlig trener noen ganger i uka. Masse frukt og grønt, helsekost og trening. Enkelte av mannskapsmedlemmene opplever store omveltninger angående livsstil..

Johnny tillater ingen unødige pauser. Uoppdagete muskelgrupper får kjørt seg.

Naturhuset forsyner oss med vitaminer og annen helsekost som vi spiser i tillegg til vanlig kosthold. Viktig å begynne før den store ferden.

Klikk på bildene under for å se dem i stor størrelse!


Tangaroa p plass i Ecuador

16.01.2006 @ 15:15
Dette er tiden på året hvor det er så varmt i Ecuador at ecuadorianerne drar til sjøen for å kjøle seg ned. Olav og Torgeir drar i stedet til det varmeste stedet i landet for å drive treforskning – til lavlandet i le av Andesfjellenes vestvegg.

1601 Olav borer

- Olav, ikke gå opp i stigen selv, la oss gjøre det, sier vår omtenksomme hjelper Carlos. – Hvis du faller ned blir det ingen flåtetur på deg!

I 33 varmegrader og høy luftfuktighet driver vi med tretesting, vi borer tynne hull inn til kjernen av balsatrærne. Slik finner vi ut om trærne som har ventet på oss i over et år er friske og brukbare. Olav tørker bort blandingen av svette og myggmiddel som renner ned i øynene. Endelig i gang med å bygge flåte. Arbeidet med å sortere ut de beste balsatrærne er bokstavelig talt dødsviktig. Kanskje viktigere enn flåtens styreteknikk. Før avreise til Ecuador proklamerte vår Stillehavs-ekspert, Terje Dahl, at flåten kan komme til å havarere på et rev i Polynesia. For oss er fokuset nå et helt annet: Vi skal seile og styre oss til Tuamoto-øyene – helst akkurat dit vi vil. Men for å seile 8500 km må flåten flyte hele veien med mann og mus og flere tonn last. Aller helst bør den flyte som en kork. Flyteevnen til stokkene er hovedutfordringen vår. Hvis kjerneveden i trærne er porøs og vassen, er stokkene ubrukelige. Hvis vi velger feil kjønn på stokkene vil de ligge dypt i vannet. I tillegg kommer en rekke tiltak for å unngå at stokkene blir spist av mark.

Olav får æren av å bore det første hullet i det enorme balsatreet som vi i fjor for moro skyld kalte ”Torgeir”. Med 323 cm rundt midjen blir ”Torgeir” trolig den feiteste balsastokken over Stillehavet, slik jeg er tyngst av mannskapet med mine 92 kilo (muskler). Før fløtingen skal balsastokken omdøpes til ”Udyret” – et navn som skal graveres inn i stokken. Før gjenstår testing av trærnes fysiske og mekaniske egenskaper. Vi borer inn til kjernen med et spesiallaget bor fra det skandinaviske skogbruket, et hult bor med en peilestav som fylles med trevirke. Peilestaven trekkes ut og gir oss en prøve på kvaliteten til veden i kjernen. Det blir helt stille når Olav sakte overleverer prøven til Carlos. Ingeniøren innen treteknologi myser mot prøven. Jeg og Olav holder pusten. Hva betyr nølingen? Da prosjektet ble utsatt for ett år siden fortalte Carlos at trærne som da var friske, kunne bli betydelig svekket i løpet av året. Balsatrærne vokser nemlig lite i høyde og bredde når de blir gamle (15 år), i stedet starter en forråtningsprosess fra innsiden som betyr at en vassen kjerne utgjør en større og større del av trærne. Kjernen blir porøs, og til slutt dør treet på rot. Nå er året omme og regnskapet skal føres. Er trærne blitt for gamle? De er for oldinger å regne blant balsatrær. Carlos ser opp fra kjerneprøven og sier til vår store lettelse med sitt begrensede engelske vokabular: Good! Mye bedre enn jeg fryktet.

Vi borer i to ulike høyder på stokken. Den ene positive prøven etter den andre legges i plastposer og merkes med treets nr. og navn. ”Udyret”, ”Dexter” og ”Den skalliga hemnaren” – alle er i fin form, klarert til felling. Vi feirer med plantasjelunsj som består av loff og nyplukket avokado. På vei tilbake til Base Camp tillater vi oss også en kakaoslang. Oppsynsmannen på plantasjen hopper av pick-upen og kutter en frukt fra trærne med machete. Kakao-frukten inneholder slimete, hvite kapsler som en gang for 500 år siden gjorde stort inntrykk på spanjolene som herjet i Sør-Amerika da de ble utdelt som sukkertøy etter middag. Med vind i håret og trekroner susende over hodet bærer det tilbake til Guayaquil. Der venter mer materialsjekk, før Anders og Håvard kommer for å filme arbeidet med å felle stokkene.

Klikk på bildene under for å se dem i stor størrelse!Torgeir

Satelitt antenna

11.01.2006 @ 15:24
Nera
Satelitt antenna vår er spesial konstruert for flåtebruk, ekstra sikret mot fuktighet og utstyrt med isdn-linje.

Har akkurat blitt innfrt i blogge teknikken.

11.01.2006 @ 12:43
Har akkurat blitt innført i blogge teknikken. Virker som det går fint det her. Skal bli digg å sette seg på flyet med musikk på øra og noe å fukte strupen med:-)

Ventetiden p gardermoen

11.01.2006 @ 12:40
Bilde%287%29
Ventetiden på Gardermoen fylles med mailskriving og massevis med telefoner fra venner og familie.

Tangaroas Mac-ekspert, Frank Braaten

10.01.2006 @ 20:22
Bilde%2863%29
Tangaroas Mac-ekspert, Frank Braaten, viser oss hvordan datamaskiner skal pakkes. Nå blir vi online over havet.

P byggeplassen i trre Peru

10.01.2006 @ 19:20
Bilde%2862%29
På byggeplassen i tørre Peru trengs mengder med Farris...

Anders tar en siste sjekk

10.01.2006 @ 19:08
Bilde%2854%29
Anders tar en siste sjekk på fiskeutstyret fra Mustad.

hits