Vitenskapelig undersøkelse

29.06.2006 @ 08:08
Øyvind tar ut
Et av hovedmålene til Tangaroa-ekspedisjonen er vannforskning, og de samler inn vannprøver hele veien over Stillehavet. Innhentet materiale skal undersøkes for såkalte hormonhermere. Disse forstyrrer blant annet seksuelle prosesser og en normal utvikling av kjønnsorganer hos de fleste livsformer i vann og på land. Ved flere laboratorier i Norge og utlandet skal prøvene analyseres for tilstedeværelse av ulike typer av slike hormonhermere for å se om disse kan være globalt spredt.
Det blir benyttet tre forskjellige prøvetakingsmetoder:

1. SPD-membraner for passiv prøvetakning
5 membraner, semipermeabel strømpe, plasseres i spindel i et prøvetakningsbur, sylinder med diameter ca 15 cm og høyde 30 cm. Dette henger under flåten under hele seilasen. Det er fire serier. Tre skal fordeles på distansen til Raroia og en mellom Raroia til Tahiti. Strømpene oppbevares før og etter utsetting i små metallbokser så mørkt og kjølig som råd. Vi har problemer med nedkjøling her ute, kan du si. Strømpene vil akkumulere lipofile (fettløselige) miljøgifter.

2. Galleprøver av fisk
Det blir tatt galleprøver av et utvalg fisk.

Gallen overføres i små prøverør og tilsettes 48 % etanol i forhold 1:1.

3. Overflatefilm med radiostyrt båt
Overflatefilm samles ved hjelp av radiostyrt modellbåt med en roterende sylinder i baugen som skal hente opp det aller øverste vannlaget og overføre dette til en prøvetakningsbeholder. Metoden forutsetter rolig havoverflate. Dette har overhodet ikke vært mulig til nå. Vi har aldri hatt vindstille, og gjennomsnittlig bølgehøyde har i lengre perioder vært 3-4 meter.

Ansvarlig for prøvetakningen om bord på flåten er Øyvin Lauten. Vannforskningsprosjektet gjennomføres under veiledning av Dr. scient. Dag Oscar Oppen Berntsen, som var aktivt med i planleggingen av ekspedisjonen, men måtte trekke seg fra selve flåteferden av helsemessige årsaker.

 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1545959
hits