På besøk i privat skattekammer

13.02.2006 @ 12:15
1302_Torgeir-studerer-en-sl
Torgeir studerer en slank Huankavilca-flåte med råseil.

Å lage en fortelling om forhistorien er som å pusle puslespill. Problemet er at bitene finnes spredt i private samlinger i hele verden. Vi besøkte en av dem og ser til vår forbløffelse at eierens samling av 5000 år gamle figurer formodentlig er større enn hva de kan vise til i Quitos nasjonalmuseum.

I motsetning til i et museum er private samlinger ikke tilgjengelig for offentligheten, og når du først er så heldig å få innpass i skattekammeret er det ikke lett å trekke lærdom ut av besøket. Grunnen er at samleren ikke har testet alderen til alle gjenstandene slik at de kan sorteres kronologisk.

– Disse figurene er fra tiden før keramikken ble introdusert sier eieren, et utsagn jeg ikke får til å stemme.

Kan de være mer enn 5300 år gamle? Det er mulig, men likevel ufattelig at slike skatter ligger slengt i et privat hjem i Guayaquil.Midt blant disse prekeramiske figurene ligger noen kjente fjes som viser selveste Viracocha, ansiktet som Thor Heyerdahl malte i seilet på Kon-Tiki. Denne mytiske personen kom fra havet og forsvant ut på en flåte på havet. Han er foreviget i bautaer flere hundre mil lenger sør for Ecuadors kystkulturer, nemlig i grensetraktene mellom Peru og Bolivia.

Hvis figurene er så gamle som eieren sier, så tør jeg påstå at de er nok et arkeologisk funn som beviser kontakt mellom ulike kystsamfunn i Sør-Amerika, kanskje mellom Tiwanaku i sør (kulturen som inspirerte inkaene til å lage murer) og Ecuadors kystsamfunn i nord.

Hvordan har disse minifigurene av Viracocha forvillet seg til denne private samlingen i Guayaquil? Er de ekte? Er de så gamle som eieren sier at de er? Er de til salgs? Hvor mye koster dem?


   
Vår nye historikervenn Carlos har også en betydelig samlig Tequila bestående av 200 flasker, og vi aner enn viss begeistring i blikket til Olav. Ellers er det godt å se at flere enn oss sliter i varmen.... Klikk på bildene for å se dem i stor størrelse.

Torgeir


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/744568
hits