Ny fase i seilasen

09.06.2006 @ 10:00
PH2J4718.JPG
Med vind og strøm i hekken får styrvakta unnagjort de daglige gjøremålene. Guarabordene bak er nede, og dem foran står på øverste trinn. Da går vi dit strøm og vin tar oss, og nå er den retninga gunstig.

Siden vi forlot Lima har vi merket at havstrøm og vinder har endret seg. Endringene har vært mer brå en gradvise, noe som gjør at seilingen kan deles i tre faser. I den første hadde vi den sterke, nordgående Humboltstrømmen. Da var fargen på den kalde sjøen grønlig under sola. Etter seks eller syv dager kom vi til et slags sporskifte hvor vi passerte en kilometer bred elv av søppel. Det alarmerende søppelbeltet besto av noe som må være flere tusen tonn plast og annet skrot som flyter i overflaten uten å gå i oppløsning.

Like brått som flåten kom inn i dette sølet var vi inne i en ny og varmere strøm, denne gangen med nordvestlig retning. Søpla var trolig oppsamlet i en slags evje mellom to ulike strømmer.

Til tross for at strøm og vind ville ha oss nordover, greide vi å seile mot vest og sørvest, noe som ga oss de første hint om flåtens sjøegenskaper. Nå som vi har passert halvgått løp, omtrent rett nord for Påskeøya, merker vi at strømmen igjen er annerledes. Både vind og havstrøm vil ha oss rett vest, noe som byr på mer behagelige bevegelser ombord for landkrabbene blant mannskapet, og ikke minst mer fart. Tre knop var for en uke siden humpete seiling med bølger som truet med å komme inn i hytta, både nedenfra og fra babord side, til bekymring for fotograf Anders som har lovet å komme hjem med noe av utstyret sitt intakt. Nå gjør vi samme fart uten fare for å søle kaffe på den smale veien fra framdekket til akterdekket, og vi kan med rak rygg stå av en kuling, uten å reve mye seil.

Torgeir

Kommentarer:
Postet av: Elleville Presseløs

Hei sjøulker. Jeg ser dere går dit støm og vin tar dere - rett vest! Bare et godt råd: Dobbelsjekk med det dere har av navigasjonsmidler! Jeg trodde dere kun kadde vin igjen til festlige anledninger!Ja, jeg ser dere har satt fartsrekord, og slått de gamle gutta fra 1947. Hvem vet - dere blir kanskje like berømte som de også. Har dere hørt denne? Torstein Raaby hadde rom øverst i korridoren da han var sjef for Jan Mayen. Han har fortalt at han lærte mye av Thor Heyerdahl om hvordan en sjef bør være overfor sine medarbeidere for å skape gode arbeidsforhold. Han hadde rom øverst i korridoren, og når han tørna ut om morran, fortalte han en historie til den første han traff, og fortsatte med samme historie til hver mann som gikk til og fra badet. Her er en typisk morgenpassiar(skal leses på nordlansk): Har du hørt om den gangen - det var like etter Kon-Tiki-ekspedisjonen da æ dro til Roma - inkognito - for æ var så lei av å være kjendis. Nå hendte det seg slik at kong Haakon også hadde tatt sæ noen daga i Roma - inkognito - og helt tilfeldig kom vi til å stå i lag for å se på en katolsk prosesjon. Da paven kom forbi i bærestol, så kunne de som skjønte italiensk tydelig høre at han spurte kardinalen som gikk ved siden: Kæm e den lange stakan som står attmed hain Torstein Raaby? Kilde: Sambandsbølger.Ha en fortsatt fin tur, drikk vin med måtehold, og se opp for eventuelle rever i seglet! Ser dere en eller flere - ja,da har dere fått for mye vin. Hilsen fra den glade tante i Lillestrøm.

09.06.2006 @ 10:46
Postet av: Torgeir

Hei tante i Lillestrøm!Takk for hilsener og Raabys anekdoter. Likte den om bestillinga fra Jan Mayen. Vi har det flott ute på havet, og selv om vi er flinke til å finne mange nye ting å feire i godværet, tar vi det med måte hver gang. Ordre fra kapteinen. Hilsen Torgeir

12.06.2006 @ 01:00

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1433129
hits